စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







႐ႈး႐ႈးရွဲရွဲ ရခိုင္မုန္႔တီစစ္စစ္ ခ်က္စားရေအာင္


                                     
“႐ိုးေက်ာ္ေရ ရခိုင္မုန္႔တီ ခ်က္ေကြ်းပါလားဟယ္”

“ရခိုင္မုန္႔တီမ်ား ရန္ကုန္မွာ ဘယ္မွာသြားဝယ္စားဝယ္စား ရတယ္ေလ ဇူးလူးရဲ႕၊ အဆန္းမွ မဟုတ္တာ”

“အဆန္းေတာ့ မဟုတ္ဘူးေပါ့၊ ဒါေပမယ့္ သံတြဲသူရဲ႕လက္ရာ ရခိုင္မုန္႔တီစစ္စစ္ကို စားၾကည့္ခ်င္လို႔ပါ”

“ဒါဆိုရင္ေတာ့ ရတယ္ေလ၊ အခုအခ်ိန္နည္းနည္း ျပန္ေအးေနတာနဲ႔ အေတာ္ပဲေပါ့”

႐ိုးေက်ာ္ေျပာတာလည္း ဟုတ္သား၊ အခု ရန္ကုန္မွာ နည္းနည္း ျပန္ေအးေနျပန္ၿပီဆိုေတာ့ ရခိုင္မုန္႔တီ ပူပူစပ္စပ္ေလးနဲ႔ အဟပ္ပဲေပါ့။
မခ်က္ခင္ကတည္းက စားခ်င္ေနၿပီ။

“ရခိုင္မုန္႔တီစစ္စစ္အတြက္ဆိုရင္ေတာ့ ငါးေရႊက အဓိကပဲေနာ္ ဇူးလူး”

ငါးေရႊက အဓိကပဲလို႔ေျပာတဲ့႐ိုးေက်ာ္ကိုယ္တိုင္ ငါးေရႊကိုရေအာင္ရွာဝယ္ခဲ့တယ္။ ဇူးလူးတို႔ေဈးေလး မွာက ငါးေရႊအၿမဲမရ။ ႐ိုးေက်ာ္ဝယ္ခိုင္းထားတဲ့ပစၥည္းေတြကိုေတာ့ စံုေစ့ေအာင္ ဇူးလူးက ဝယ္ေပးထားရတာေပါ့။

ရခိုင္မုန္႔တီစစ္စစ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ပစၥည္း ေတြကေတာ့ ငါးေရႊအျပင္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္း၊ မန္က်ည္းသီး စိမ္းေတာင့္၊ ငါးပိစိမ္းစား၊င႐ုပ္ေကာင္းေစ့၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ နံနံပင္နဲ႔ မုန္႔တီဖတ္၊ ၿပီးေတာ့ မုန္႔တီနဲ႔ တြဲဖက္စားဖို႔ ပဲကပ္ေၾကာ္၊ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ငါးဖယ္ေၾကာ္ ႀကိဳက္တတ္ရင္လည္း ငါးဖယ္ေၾကာ္ေလးပါ အဆင္သင့္ ျပင္ထားႏိုင္ပါတယ္။

ဇူးလူး ၾကားဖူးတာကေတာ့ ရခိုင္မုန္႔တီဆိုရင္ ပဒဲေကာ ထည့္ခ်က္ရတာပါ။ ဒါေပမယ့္ ႐ိုးေက်ာ္ကေတာ့ သူတို႔ဘက္မွာ ပတဲေကာထည့္မခ်က္ဘဲ၊ င႐ုပ္ေကာင္းေစ့ေလွာ္ေထာင္းနဲ႔ မုန္႔တီဟင္းရည္ အနံ႔ကို ေမႊးပ်ံ႕ေစမယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ဟုတ္မဟုတ္ကေတာ့ ၾကည့္ၾကေသးတာေပါ့။

႐ိုးေက်ာ္ကေတာ့ မုန္႔တီစတင္ ခ်က္ေနပါၿပီ။ ဇူးလူးကလည္း ကူညီခ်င္ေယာင္ေဆာင္ၿပီး ေယာင္ေျခာက္ဆယ္ လုပ္ရင္း ႐ိုးေက်ာ္လုပ္သမွ် လိုက္မွတ္ေနပါၿပီ။

- ငါးေရႊကို ဟင္းရည္ခ်က္ဖို႔ အတံုးႀကီး တတံုးနဲ႔ ငါးပိခ်က္ခ်က္ဖို႔ အတံုးေသးတတံုး ပိုင္းရပါမယ္။

- ၿပီးေတာ့ ဆားနည္းနည္း၊ နႏြင္းနည္းနည္းနယ္၊ ေရျမဳပ္ ႐ံု ျပဳတ္ထားရပါတယ္။

- ငါးျပဳတ္ထားတုန္းမွာ င႐ုတ္သီးစိမ္း အညႇာေႁခြတာ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နီႏႊာတာ၊ မန္က်ည္းသီးစိမ္းကို ေရစင္ေအာင္ေဆးထားတာေတြ လုပ္ထားလို႔ ရပါတယ္။

- ၾကက္သြန္နီကို ပါးပါးလွီးၿပီး ဆီခ်က္လည္း ခ်က္ထားရမယ္။

- ေရေဆးၿပီးသား မန္က်ည္းသီးစိမ္းကိုေတာ့ ေရနဲ႔ႏူးေအာင္ ျပဳတ္ထားရပါမယ္။

- င႐ုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴေတြကို သပ္သပ္စီ ေထာင္းထားရပါဦး မယ္။ ဒါေတြကေတာ့ ေယာင္ေျခာက္ဆယ္ ဇူးလူးက ႐ိုးေက်ာ္ၫႊန္ၾကားသမွ် လိုက္လုပ္တဲ့ အလုပ္ေတြေပါ့။

- ငါးက်က္ၿပီး အသားႏူးလာရင္ အေအးခံထားၿပီး အတံုးႀကီးကိုသပ္သပ္၊ အတံုးေသးကိုသပ္သပ္ အ႐ိုး စင္ေအာင္ ႏႊင္ရပါတယ္။
-
- - ငါးေရႊအသားကနည္းနည္းမာတဲ့အတြက္ ႏႊင္ၿပီးသားကို ဆံုထဲမွာညက္ေအာင္ ထည့္ေထာင္းရပါမယ္။ ငါးျပဳတ္ထားတဲ့ အရည္ကေတာ့ ငါးပိခ်က္အတြက္ ခ်န္ထားရမွာပါ။

- ဟင္းရည္စခ်က္ၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ ေလးလံုးခ်က္ ဝင္ အိုးထဲကို ေရသန္႔ေလးပံုသံုးပံုေလာက္ထည့္၊ ငါးပိစိမ္းစား ထည့္ ဆူေအာင္တည္ၿပီးရင္ေတာ့ ငါး အတံုးႀကီးႏႊင္ၿပီး ေထာင္းထားတာေတြကို ဟင္းရည္အိုးထဲ ထည့္ရပါမယ္။

- ဟင္းရည္ဆူရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ေထာင္းထားတာနဲ႔ င႐ုတ္ေကာင္းေလွာ္မႈန္႔ ခပ္ၿပီး အေပါ့အငန္ျမည္း႐ံုပါပဲ။

- င႐ုတ္ေကာင္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ ျဖဴနံ႔သင္းေနတဲ့ ဟင္းရည္အနံ႔ေၾကာင့္ ဇူးလူး ဗိုက္ဆာလာပါၿပီ။ ဒါေပမယ့္ မၿပီးေသးဘူး၊ ငါး ငါးပိခ်က္ ခ်က္ရဦးမွာတဲ့။

- ဒယ္အိုးထဲ ဆီနည္းနည္းထည့္၊ နႏြင္းမႈန္႔ထည့္၊ ဆီက်က္လာရင္ ေထာင္းထားတဲ့ င႐ုတ္သီးစိမ္းထည့္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းႏြမ္းလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴထည့္၊ ငါးပိစိမ္း စားထည့္ေမႊ၊ အနံ႔ေမႊးလာရင္ ငါးအေသးတံုးႏႊင္ ေထာင္းထားတာထည့္၊ ငါးျပဳတ္ရည္ ခ်န္ထားတာထည့္၊ မန္က်ည္းသီးျပဳတ္ၿပီးသား အရည္ေဖ်ာ္ထားတာ နည္းနည္းခြဲထည့္ရမယ္။

- ငါးပိစိမ္းစား ထည့္ရင္ အစပ္ကို ထိန္းတယ္လို႔ ႐ိုးေက်ာ္က ဆိုပါတယ္။ ဟင္းအိုးဆူလို႔ အေပါ့အငန္ျမည္းၿပီးရင္ေတာ့ ငါးပိ ခ်က္လည္းက်က္ပါၿပီ။ သတိထားရမွာကေတာ့ အခ်ိဳမႈန္႔ လံုးဝမသံုးတာပါပဲ။ ဒါေပမယ့္ မခ်ိဳမွာေတာ့ မပူပါနဲ႔။ ငါးေရႊရဲ႕ အခ်ိဳေလးပင္မႈ ရသကို ခံစား ၾကရမွာပါ။

- ငါး ငါးပိခ်က္ကေတာ့ အသုပ္ႀကိဳက္သူ ေတြ အတြက္တဲ့။ ငါးပိခ်က္ကိုမုန္႔ဖတ္နဲ႔နယ္၊ ဘူးသီး ေၾကာ္ညႇပ္ထည့္၊ ပဲကပ္ေၾကာ္ေလး ေျခထည့္၊ နံနံပင္ ျဖဴး၊ ၾကက္သြန္နီ ဆီခ်က္ေလး နည္းနည္းဆမ္းၿပီး ေလြးေပေတာ့၊ ငါးႏိုင္းခ်င္းနဲ႔ ဟင္းရည္ပူပူေလး မႈတ္ေသာက္ဖို႔လည္း မေမ့နဲ႔ဦး။

မုန္႔တီအရည္ေသာက္ခ်င္ သူေတြကေတာ့ ပန္းကန္လံုးထဲ မုန္႔ဖတ္ထည့္၊ ဘူးသီးေၾကာ္၊ ပဲကပ္ ေၾကာ္ေတြထည့္၊ ဆီခ်က္ဆမ္း၊ ငါးပိခ်က္အႏွစ္က ေလးနဲ႔ မန္က်ည္းစိမ္းေဖ်ာ္ရည္ ႀကိဳက္သေလာက္ ထည့္ၿပီး ဟင္းရည္ဆမ္း စားႏိုင္ပါတယ္။

ဖ်ားေတာ့မလိုလို ျဖစ္ေနသူေတြအတြက္ကေတာ့ မုန္႔တီအရည္ဆမ္း တခြက္ေလာက္သာ ေသာက္လိုက္၊ ဝင္မယ့္အဖ်ား လန္႔သြားေအာင္ ေခြ်း တလံုးလံုးနဲ႔ ပြင့္ထြက္သြားေစရမယ္။

ဒါကေတာ့ ႐ိုးေက်ာ္ရဲ႕ မုန္႔တီကို ကိုယ္တိုင္စားေသာက္ၿပီး သကာလမွာ ႏွမ္းျဖဴးသူ ဇူးလူးက ၫႊန္းေပးလိုက္ တယ္လို႔ပဲ မွတ္ပါ။ ႐ိုးေက်ာ္တို႔ကေတာ့ မုန္႔တီခ်က္တဲ့ေန႔ဆို ထမင္းလြတ္ ဝါးတာဆိုပဲ။ ဇူးလူးလည္း ဒီေန႔ေတာ့ ထမင္းလြတ္ပါပဲ။

စစ္ေတြတို႔၊ ေျမာက္ဦးတို႔ ဘက္မွာ ေတာ့ မုန္႔တီရည္ထဲကို ဝက္ဆီဖတ္ညႇပ္ထည့္စားတယ္ တဲ့၊ ေက်ာက္ျဖဴဘက္ကေတာ့ ၾကက္သြန္နီဆီခ်က္ အစား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဆီခ်က္ကို သံုးပါသတဲ့၊ တရြာ တပုဒ္ဆန္း ေပါ့ေလ။ ။


https://www.facebook.com/MyawadyNews/photos/a.351047714993066.76926.35101865

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...