စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







တုမ္ယမ္ ဟင္းရည္ ခ်က္ၾကည့္ရေအာင္


ဝင္းႏိုင္သိန္း


ဟင္းခ်က္တယ္ဆုိတာ အိမ္ရွင္မေတြအတြက္ ေန႔စဥ္ လုပ္ရိုးလုပ္စဥ္ အလုပ္တခု ျဖစ္လို႔ ဘာမွ မထူးျခားပါဘူးလို႔ ထင္ႏုိင္ေပမယ့္ တကယ့္ကို ဟင္းခ်က္ဝါသနာ ပါသူေတြ အတြက္ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ျခင္းဟာ အႏုပညာတခုလိုပါပဲ။ ကျပက္ကေခ်ာ္ ခ်က္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္၊ အစပ္အဟပ္ မတည့္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္ ထမင္းပြဲမွာ စိတ္ညစ္ညဴးရသလို၊ စနစ္တက်နဲ႔ အႏုပညာဆန္ဆန္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္လည္း တသက္လံုးစြဲေအာင္ ေျပာမဆံုး ျဖစ္ရတတ္ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္တာဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ အလုပ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ထင္တတ္ေပမယ့္ တကယ္ေတာ့ အမ်ိဳးသမီးရယ္၊ အမ်ိဳးသားရယ္မဟုတ္ဘဲ ဝါသနာပါသူတုိင္းအတြက္ေတာ့ စြဲလမ္းေပ်ာ္ရႊင္စရာေကာင္းတဲ့ အလုပ္တခု ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ရဲ႕ ဧရာဝတီရဲ႕ အႏုပညာက႑မွာ ဟင္းခ်က္ျခင္း အႏုပညာကို စာဖတ္သူေတြ စေန အားလပ္ရက္မွာ ဖတ္ရႈေလ့လာႏိုင္ေအာင္ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း တမ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ လွ်ာရင္းျမက္ေအာင္ ဘာဟင္းခ်က္ရလဲ စဥ္းစားေနသူေတြ အတြက္ေကာ၊ ႏုိင္ငံတကာမွာ ဘာေၾကာင့္ ဒီဟင္းေတြဟာ နာမည္ႀကီး ထုိးေဖာက္ ႏုိင္တာလဲဆုိတာပါ သိရွိႏိုင္ဖုိ႔ ရည္ရြယ္ပါတယ္။ (အယ္ဒီတာ)

တုမ္ယမ္ (Tom Yum (or) Tom Yam) ဆိုတဲ့စကားလုံးပာာ ခ်ဥ္စပ္ ဟင္းရည္ၾကည္လို႔ အဓိပၸာယ္ ေဖာ္ေဆာင္ႏိုင္ၿပီး ထိုင္း၊ လာအို စတဲ့ ဘာသာစကားေတြက ဆင္းသက္လာပါတယ္။  တုမ္ (Tom) ဆိုတာ ဆူပြက္ေစျခင္းနဲ႔ ယမ္ (Yum) ဆိုတာ ထိုင္းနဲ႔ လာအို ဘာသာစကားအရ အသုပ္ေတြမွာ အသုံးျပဳတဲ့ ခ်ဥ္၊ စပ္ ဆိုတာကို တြဲဖက္ထားတာ ျဖစ္ပါတယ္ …။

တုမ္ယမ္ ဟင္းရည္ဟာ ကမၻာတလႊား နာမည္ေက်ာ္ၾကား လာတာနဲ႔အမွ် ဆန္းသစ္တီထြင္သူေတြအေပၚ မူတည္ၿပီး အရသာ၊ အနံ႔ အမ်ိဳးမ်ိဳး ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္ …။ အေျခခံျဖစ္တဲ့ တုမ္ယမ္အႏွစ္၊ အသုံးျပဳတဲ့ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ စတာေတြေပၚ မူတည္ၿပီး ရသ အနည္းငယ္ကြာျခား သြားတာေတြကိုလည္း ခံစားရႏိုင္ပါတယ္။

တုမ္ယမ္ဟင္း အႏွစ္ဟာ ပုစြန္အဆီ၊ ငရုတ္သီးအႏွစ္၊ မန္က်ည္သီးမွည့္တို႔ကို အေျခခံကာ တျခား ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ေတြ ေပါင္းစပ္လို႔ အရံသင့္ ခ်က္ထားၿပီး ကြဲျပားျခားနားတဲ့ တံဆိပ္မ်ိဳးစုံ၊ ထုပ္ပိုးမႈ မ်ိဳးစုံကို ကမၻာ့ေနရာ အႏွံ႔အျပားမွာ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူလို႔ ရႏိုင္ေအာင္ကို တုမ္ယမ္ခ်ဥ္စပ္ ဟင္းရည္က ကမၻာေက်ာ္လွပါတယ္။

အခုေဖာ္ျပေပး မွာကေတာ့ … ထိုင္းရိုးရာ အေျခခံထားတဲ့ … ပုစြန္ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ပါ။
က်ေနာ္ ဒီပာင္းပြဲေလးကို … ေျပာေျပာၿပီး .. မေရးျဖစ္ခဲ့ပါဘူး. ..။ ဒီပာင္းပြဲကို … က်ေနာ္ လြန္ခဲ့တဲ့ ၁၅ ႏွစ္ကတည္းက သိဖူးသလို၊ က်ေနာ္အလုပ္လုပ္တဲ့ ပာိုတယ္မွာ ေန႔စဥ္ ခ်က္ေပးရတဲ့ပာင္းပြဲပါ …။
အရာအားလုံး အဆင္သင့္ရိွရင္ လြယ္ကူလွေပမယ့္ … ဒီပာင္းပြဲရဲ႕ အဓိကျဖစ္တဲ့ … တုမ္ယမ္ ပာင္းအႏွစ္ကေတာ့ … လူကို ပင္ပန္းေစပါတယ္ …။ အခုအခ်ိန္မွာ … အသင့္သုံး (Ready to use) ေတြကို… ႀကိဳက္ရာတံဆိပ္
ေရြးခ်ယ္ ၀ယ္ယူႏိုင္ပါတယ္ …။

အခုေဖာ္ျပထားတာကေတာ့ … လူ ၄ ေယာက္စာ ခ်က္နည္းပါ။ အေသးစိပ္ေတြကို … မေျပာေတာ့ပါဘူး … ဥပမာ – ၾကက္ျပဳတ္ရည္၊ တုမ္ယမ္း ပာင္းအႏွစ္ စသည္ျဖင့္ေပါ့ …။
ထိုင္းရိုးရာ ပုစြန္ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ (Tom Yum Goong)
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား ….

ၾကက္ျပဳတ္ရည္ -  ၂ လီတာ
တုမ္ယမ္ပာင္းအႏွစ္ – ၁ ဇြန္း
ၾကက္သြန္နီ – ၁ လုံး (၈စိတ္ခြဲ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၁ လုံး (၈စိတ္ခြဲ)
ေကာက္ရိုးမိႈ – ၅ ခု (ခပ္ႀကီးႀကီး လွီးၿပီး သန္႔စင္ထားရန္)
ပုစြန္ – ၀. ၅ ကီလို (အခြံခြာ သန္႔စင္ထားရန္)
စပါးလင္ – ၃ ပင္ (ခပ္ထူထူ တေစာင္း လွီးထားေပးရန္)
ေတာေရွာက္ခါးရြက္ – ၄ ရြက္
ပဒဲေကာ – ၁ တက္ (ပါးပါးလွီးထားရန္)
ငရုတ္စိမ္းေတာင့္နီ – ၂ ေတာင့္ (ပါးပါးလွီးထားရန္)
ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္းနဲ႔ ၂ ဇြန္း
သၾကား – ထမင္းစားဇြန္းနဲ႔ ၁ ဇြန္းခြဲ
အရာသာမႈန္႔ – အနည္းငယ္
သံပုရာရည္ – ထမင္းစားဇြန္းနဲ႔ ၂ ဇြန္း
ရွမ္းနံနံ/ နံနံပင္ – အနည္းငယ္
ငရုတ္ေျခာက္ေတာင့္ေၾကာ္ – ၄ ေတာင့္ (အလွဆင္ရန္)
အုန္းႏို႔ – ၀.၄ လီတာ (က်ိဳၿပီး စစ္ထားရန္ (သို႔) အရံသင့္ ဗူးသုံးရန္)
ခ်က္ျပဳတ္ပုံ အဆင့္ဆင့္ …

ပထမဆုံး ၾကက္သားျပဳတ္ရည္ထဲကို စပါးလင္၊ ပဒဲေကာ၊ တုမ္ယမ္ပာင္းအႏွစ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္နီ၊ ေတာေရွာက္ခါး ရြက္၊ ၾကက္သြန္နီ ေလးစိပ္ကြဲတုိ႔နဲ႔ ဆူပြက္သည္အထိ အပူေပးပါ။
ၿပီးရင္ ငါးငံျပာရည္၊ သံပုရာရည္၊ ပာင္းခတ္ အရသာမႈန္႔၊ သၾကားတို႔နဲ႔ ခ်ဥ္စပ္အရသာ ရေအာင္ျဖည့္စြက္ပါ …။

ၿပီးမွ … ပုစြန္၊ ေကာက္ရိုးမိႈတို႔ကို ထပ္ေပါင္းထည့္ပါ …။ မိမိ ႏွစ္သက္တဲ့ အရသာရရင္ … အုန္းႏို႔ ထည့္ေပါင္းၿပီး … စားသုံးခါနီး အခ်ိန္မွ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ရွမ္းနံနံ၊ နံနံပင္တုိ႔ ျဖည့္စြက္ကာ … ငရုတ္သီးေျခာက္ေတာင့္ ေၾကာ္ေလးနဲ႔
အလွဆင္ ေပးပါ။

အရသာ အေနနဲ႔ကေတာ့ ခ်ိဳ၊ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္၊ အီ၊ ေမႊးေနတဲ့ အရသာရပါလိမ့္မယ္ …။ မိမိ ႏွစ္သက္သလို လိုတိုး၊ ပိုေလွ်ာ့ … သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္ …။
ဒီပာင္းခ်က္နည္းကို … ေသေသခ်ာခ်ာ သင္ေပးတဲ့ ထိုင္းအမ်ိဳးသမီး … ဖီးႏိုလာတ္ (ဘ္) ကို … ဂုဏ္ျပဳပါတယ္ …။

 မူရင္း=http://burma.irrawaddy.org/entertainment/2014/07/12/61714.html

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...